Latest News


Misteriosul cimitir al uriasilor de la Argedava

Sub titlul ”Uriasii de 5 m din capitala lui Burebista”, Eugen Delcea reda in SECRETELE TERREI- Istoria incepe din Carpati, fragmente dintr-o comunicare din cadrul Congresului Internetional de Dacologie (2002) a lui Gheorghe Serbana si Gheorghe Bardan-Raine intitulata “Argedava tainuita”:

-Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, in Nucet au fost adusi mai multi detinuti, paziti de militari care i-au pus pe acestia sa sape in cetate.

-Nicolae Ceausescu a aterizat cu elicopterul exact pe locul cetatii, programand constructia unui punct important de observatie a navelor ce ar fi intrat de pe Dunare pe Arges.

-Intre 1946 si 1954, cu larga asistenta internationala, au fost dezgropate oseminte umane de uriasi, apreciati de localnici ca avand o inaltime de peste 5 m. Astfel au fost deshumate din Nucet, “Necropola Zeilor”, vestul cetatii, schelete a peste 80 de uriasi (informatia este sustinuta de preotul de astazi al satului Popesti, care mi-a destainuit ca si el cunoaste aceasta informatie de la batranii satului, participanti pe atunci la sapaturile din santierul arheologice de aici).


-In localitatea Mariuta situata in judetul Calarasi, au fost deshumate 3 schelete de uriasi, dintrecare unul fara cap. Sapaturile au fost efectuate de catre profesorul Simon Mihai, disparut in1990, in conditiineclare.



-“Arheologii” din Argedava, “cu mainile la spate,vorbind cand in romaneste cand in alta limba”, au pus copii saraci, in special fetitele, sa spele “ciotoaiele” si“capatanile ale mari”,dupa care minorii erau pusi sa le boceasca.

Intrebati de localnici,“arheologii” le-au spus ca acei “uriasi”sunt Jidovii (!?)

-Din partea de NE a cetatii, a fost ridicata cu macaraua o placa foarte mare de andezit avand desenata pe ea … Soarele. (tot parintele bisericii din Popesti mi-a marturisit ca el insusi avazut pe santierul arheologic un cadran solar, nu stiu insa daca este vorba de aceeasi placa mare de andezit pe care era reprezentat Soarele. In imaginea alaturata este discul de andezit descoperit la Sarmisegetuza Regia. Probabil exista o asemanare intre cele doua.

-Tot el mi-a sustinut si ipoteza nerostita pana acum, precum ca varful cetatii ar fi fost inconjurat de apa Argesului, asemeni unei insulite, ceea ce ii conferea o mai buna protectie. O idee despre cum ar fi fost inconjurat de apa varful Argedavei, cu intarituri de pamant si poate chiar piloni din lemn, cu un podet care ar fi traversat santul prin care trecea apa printre varf si zona cimitirului, ne putem face analizand incercarea de reconstituire a cetatii de la Huedin.

De aici se poate trage foarte usor concluzia ca zona reprezenta un interes deosebit).Pana in ziua de astazi se poate observa pe crucile din cimitire desenat Soarele ori forma sacontopita cu crucea (cultul Soarelui). Este prezent si numele Soare ale celor inmormantati inaceasta arie. Pentru cine nu a observat pana acum, majoritatea bisericilor din Romania au crucile turlelor reprezentand simbolul Soarelui. De asemeni, ingroparea la romani are loc astfel incat mortii sunt cu fata catre rasarit, semn ca romanii au implantat adanc cultul Soarelui in ei.

-Din partea de est a cetatii au fost ridicate circa 6 vetre de cult si stalpii unui calendar geto – dac.

sursa: www.belsim.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Sponsor

Q&A

Social Share