Latest News


Cum i-a macelarit Decebal pe romani, la Tapae

În anul 87, Domiţian a pregătit un atac puternic asupra lui Decebal, bătălia fiind condusă de către generalul Cornelius Fuscus. Cele două părţi s-au întâlnit la Tapae, unde romanii au fost prinşi într-o ambuscadă, mai toţi soldaţii romani fiind omorâţi, împreună cu generalul Fuscus.

Înainte de războaiele daco – romane din 101 – 2012 şi 105 – 106, între daci şi romani au mai avut loc două bătălii la Tapae, undeva în judeţul Hunedoara, prima în anul 87 şi a doua în 88. 

În anul 86, dacii sub comanda Duras au pătruns cu trupele sale în provincia romană Moesia, aflată la sud de Dunăre. Împăratul roman Domiţian a reacţionat rapid şi a venit însoţit de o armată numeroasă în această provincie pentru a organiza un atac asupra Daciei. 

Generalul roman Cornelius Fuscus a fost trimis de împăratul Domiţian în vara anului 87 să atace Dacia. Însoţit de o armată impunătoare, generalul Fuscus a trecut Dunărea, pe un pod format din corăbii şi a înaintat spre Sarmizegetusa. 

Romanii au fost însă prinşi într-o ambuscadă la Tapae de către daci, suferind o înfrângere drastică. Aproape toţi soldaţii romani au fost ucişi, până şi generalul Cornelius Fuscus murind pe câmpul de luptă, iar cei ce au scăpat au devenit sclavi pe şantierele dacilor. 

„Chiar la prima ciocnire i-au învins pe romani şi, generalul Fuscus fiind ucis, au jefuit tot ce au găsit în tabere romane”, consemna istoricul Iordanes, originar din Moesia.

 Un an mai târziu, romanii s-au întors în Dacia, de această dată în fruntea lor aflându-se generalul Tettius Iulianus. Armata romană a urmat acelaşi traseu pe care intrase şi Cornelius Fuscus, cu un an înainte. Bătălia dintre daci şi romani s-a dat tot la Tapae, Tettius Iulianus reuşind în primă fază să-l învingă pe Decebal. 

Generalul roman s-a îndreptat spre Sarmizegetusa, unde urma să primească sprijin din partea împăratului Domiţian. Cum acesta din urmă a suferit mai multe înfrângeri în Panonia, a decis să oprească ofensiva spre capitala Daciei şi să încheie pace cu Decebal.



 „Domiţian trimise în grabă o solie la Decebal, regele Dacilor, şi-l înduplecă a încheia un tratat, pe care mai înainte nu îl încuviinţase; acesta primi învoiala, dar nu voi să vină el însuşi ca să steie de vorbă cu dânsul, ci trimise pe Diegis, fratele mai mic al regelui dac, cu câţiva bărbaţi, ca să-i dea înapoi armele şi câţiva captivi, ca şi cum i-ar fi avut numai pe aceia la dânsul; făcându-se aceasta, Domiţian puse diadema pe capul lui Diegis, ca şi când el ar fi fost în adevăr învingătorul şi ar fi putut da un rege Dacilor; el împărţi soldaţilor onoruri şi bani, şi trimise la Roma, ca învingător, între altele, soli şi o scrisoare, zicea el, de la Decebal, dar pe care se spunea că o plăsmuise chiar el; el împodobi sărbătoarea triumfului său cu o mulţime de lucruri pe care le luase nu de la duşmani, ci cu totul dimpotrivă, din zestrea împărătească: el cheltui cu tratatul, dând lui Decebal şi atunci bani mulţi şi meşteşugari de tot felul, şi pentru timp de pace şi pentru război, şi promiţându-i să-i dea mulţi şi în viitor; de aceasta el se folosea întotdeauna ca şi cum ar fi fost o pradă de război, odată ce adusese în stare de sclavie împărăţia însăşi”, a mărturisit istoricul roman Dio Cassius. 

În urma acestei păci, Decebal a devenit aliatul romanilor, primind tot bani, arme şi tot felul de resurse de la Domiţian. Conform unor istorici, romanii nu au fost de acord cu pacea încheiată între Domiţian şi Decebal, motiv pentru care împăratul roman ar fi fost asasinat în anul 96. 

Decebal s-a folosit de resursele primite de la romani pentru a construi o nouă cetate în munţi, în ideea de a fortifica Cetatea Sarmizegetusa. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care Traian, împăratul roman, a atacat în anul 101 Dacia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Sponsor

Q&A

Social Share